Výchova a vzdelanie

Povinné predprimárne vzdelávanie

Plnenie povinného predprimárneho vzdelávania poskytuje § 28a ods. 2 4 zákona č. 245/2008 z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“):

Povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole trvá jeden školský rok, ak odsek 3 neustanovuje inak.

 Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy rozhodne  o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

Ak dieťa ani po pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole nedosiahlo školskú spôsobilosť, začne najneskôr 1. septembra, ktorý nasleduje po dni, v ktorom dieťa dovŕšilo siedmy rok veku, plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole."

Z vyššie uvedeného vyplýva, že povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa len jeden školský rok a ak po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahne školskú spôsobilosť môže ešte jeden školský rok pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania. Po tomto období musí začať plniť povinnú školskú dochádzku.

Pre každé dieťa, ktoré dosiahne päť rokov veku do 31. augusta, ktorý predchádza začiatku školského roka, od ktorého bude dieťa plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole je predprimárne vzdelávanie povinné.  Každé dieťa po dosiahnutí vyššie uvedeného veku musí plniť povinné predprimárne vzdelávanie.

Nedbanie o riadne plnenie povinného predprimárneho vzdelávania:

§ 5 ods. 15 a 16 zákona č. 596/2003 Z. z. je vyriešená situácia, ak zákonný zástupca nedbá o riadne plnenie povinného predprimárneho vzdelávania takto:

„(15) Ak zákonný zástupca dieťaťa nedbá o riadne plnenie povinného predprimárneho vzdelávania svojho dieťaťa, oznámi riaditeľ materskej školy túto skutočnosť príslušnému
orgánu štátnej správy a obci, v ktorej má zákonný zástupca dieťaťa trvalý pobyt.

(16) Zákonný zástupca dieťaťa nedbá o riadne plnenie povinného predprimárneho vzdelávania, najmä ak neprihlási dieťa na plnenie povinného predprimárneho vzdelávania alebo ak dieťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, neospravedlnene vynechá viac ako päť dní v mesiaci.“